Om hållbar näthandel

På den här sidan informeras om vad man kan tänka på när man handlar på nätet för att göra det så hållbart som möjligt.

Idag finns många sidor som säljer allt från smink till verktyg extremt billigt. Frakten kan ta lite tid, men varorna är som sagt extremt billiga. Hur kan det vara såEcommerce_sales? Hur kan du beställa ett läppstift för nio kronor, när ett läppstift i butik skulle ha kostat över hundralappen?

Svaret är att varan med största förmodan har massproducerats i ett land där arbetskraft och råvaror är väldigt billiga, för att sedan skeppas till dig. Många av länderna som producerar varorna har stora problem med sin miljö på grund av fabrikerna. Även om man i västvärlden lever långt ifrån dessa fabriksländer lever alla i samma värld och även om det inte märks nu kommer deras miljöpåverkan en dag även att påverka andra länder.

Det finns alltså många aspekter att begrunda innan du klickar hem läppstiftet för några kronor. Var kommer läppstiftet ifrån? Hur har det tillverkats, är det djurtestat och allergitestat? FInns det en innehållsförteckning? Är det rättvistemärkt?

Det kan vara lätt att kollra bort sitt dåliga samvete genom att exempelvis tänka att du åtminstone inte tar bilen till jobbet varje dag. Eller att det faktiskt var över ett halvår sedan du satt i ett flygplan. Men sanningen är den att små saker kan tillsammans bli en miljöbov och mänskligheten kommer att komma till en tidpunkt där alla frågar sig själva om de ekologiska fotspår och vilken värld man lämnar över till nästa generation.

Med detta sagt är det inte fel att handla på nätet. Det finns många bra nätbutiker som tar hänsyn till viktiga aspekter. Däremot kan det vara bra att tänka ett varv till innan man klickar hem läppstiftet för nio kronor – för en mer hållbar framtid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *